2023 Organizasyon Şirketi Kurmak(Nasıl Kurulur?)

Yayınlanma Tarihi

tarihinde bu yazı güncellenmiştir.

Organizasyon şirketi kurmak hakkında bütün detayları yazımızda sizlere aktaracağız. 2023 yılı itibari ile dijital medyanın da hayatımızdaki etkisi ile görselliğe, estetiğe bakış açımız oldukça değişmiştir. Bu durum ile birlikte bazı meslek dalları daha da ön plana çıkmış ve merak uyandırıcı bir hale gelmiştir. Bu iş kollarından biri de Organizasyon firmaları olmuştur. Günümüzde oldukça fazla ilgi gören organizasyon firmaları nedir, nasıl kurulur, ne iş yapar gibi merak edilen bir çok soruya yazımızda detaylı bir şekilde cevap vereceğiz.

Organizasyon Şirketi Nedir? 

 

Organizasyon şirketi, etkinliklerin planlanması, koordinasyonu ve yönetimi gibi konularla ilgilenirler. Özel veya kurumsal etkinlikler, toplantılar, konferanslar, düğünler, doğum günü partileri, festivaller, konserler ve diğer benzer etkinliklerin düzenlenmesine yardımcı olurlar. Organizasyon şirketleri, müşterilerinin ihtiyaçlarına göre etkinliği tasarlar, bütçeler oluşturur, tesisleri ayarlar, konukları ağırlar, teknik destek sağlar, yeme içme hizmetleri gibi bir dizi etkinlik hizmeti sunar. Aynı şekilde, müşterilerinin etkinliklerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olmak için çaba gösterirler. Organizasyon Şirketleri farklı kollarda işler devralmaktadır. Bu iş kolları, düğün, nişan, doğum günü, konser, gezi, festival ve seminer gibi birçok alanda organizasyon faaliyetleri yürütebilirsiniz. Bir organizasyon firması kurmak istediğinizde hangi alanlarla ilgilendiğinizi seçmeniz de önemli olucaktır. Organizasyon firmalarının hizmet alanları da oldukça geniştir. Örneğin, bir düğün organizatörü iseniz, düğünde yer alıcak pastadan, tutulacak fotorafçıya kadar siz ilgileniyorsunuz. 

Genel olarak, Organizasyon Firmasının ne olduğunu inceledik, yazımızın devamında ise organizsayon firması kurmak isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken temel adımları paylaşacağız.

 

organizasyon şirketi kurmak

Organizasyon Şirketi Kurmak için Önemli Temel Adımlar

 

Organizasyon şirketi kurmak oldukça kapsamlı bir süreçtir ve birçok faktörü ele almanız gerekmektedir. Bu sürece başlamaya karar verdiğinizde aşağıda yer alan birkaç temel adımı izlemeniz sizler için önemli olacaktır. Bu temel adımlar şu şekildedir;

  • Planlama: İlk adım olarak, organizasyon şirketinizin ne tür bir organizasyon yapısı benimseyeceğinizi belirlemelisiniz.Ardından, işletmenizin ne tür etkinlikler organize edeceğini ve hedef pazarınızı belirleyin. Ayrıca, rakiplerinizi ve pazarınızın ihtiyaçlarını araştırarak iş planınızı hazırlayın.
  • Yasal işlemler: Organizasyon şirketi kurmak için bazı yasal gereksinimler vardır. Şirketinizin resmi olarak kaydedilmesi, işletme lisansları ve izinleri alınması gibi süreçler bu aşamada gerçekleştirilir. İşletmeniz için gerekli tüm izinleri almak için ticaret odasına başvurmanız gerekmektedir bu kısmı ayrı bir başlık altında inceleyeceğiz.
  • Finansal yönetim: Organizasyon şirketi kurmak için önemli adımlardan birisi de  finansal yönetim,  muhasebe yönetimi ve vergi beyannamelerinin hazırlanması gibi konulara da öncelik verilmesidir.
  • Personel yönetimi(Seçimi): İşletmeniz büyüdükçe, personel yönetimi de önem kazanır. Şirketinizin ihtiyaçlarına uygun olarak nitelikli personel alımı, ücretlerin belirlenmesi ve çalışanların yönetimi gibi konuları ele almalısınız. Bu süreçte deneyimli personeller ile çalışmanız firmanız için oldukça önemli olucaktır.
  • Pazarlama ve reklam: Organizasyon şirketi için pazarlama ve reklam faaliyetleri, müşteri tabanınızı genişletmek için kritik öneme sahiptir. İşletmenizin tanıtımı için çeşitli pazarlama teknikleri kullanarak hedef pazarınıza ulaşabilirsiniz.

 Yukarıda saydıklarımız, organizasyon şirketi kurmanın sadece temel adımlarından birkaçıdır. Ancak, bu adımların her biri, işletmenizin başarılı olması için önemlidir. Sağlam temellere dayanarak kurduğunuz firmanız elbette önemli bir başarı sağlayacaktır.  Bunlar dışında bir de birkaç önemli şeyden bahsetmek gerekirse;

  • Markanızın ismini belirleyin, markanızın ismini belirlerken akılda kalıcı, dikkat çekici ve özgün olmasına dikkat edebilirsiniz. 
  • Ofis bulun, ofisinizin dekorasyonunu sade ve ilgi çekici yapabilirsiniz. Görsellik ve estetik her zaman müşterinin dikkatini çekecektir.
Markanızın isimini ve ofisinizi de bulduktan sonra nereye başvurmalısınız kısmına geçebiliriz. Ayrıca bu tarz konular okumak ilginizi çekiyorsa, 2023 Bayilik veren firmalar(bayilik almak) adlı yazımız da ilginizi çekebilir.

 

Organizasyon Şirketi Kurmak için Nereye Başvurulmalı, Gerekli Belgeler Nelerdir?

 
Organizasyon Şirketi kurmak için öncelikle İş yeri açma ruhsatını almanız gerekmektedir. Öncelikle, İş yeri açmak için ruhsat başvuruları belediyeler tarafından yapılmaktadır.  
Kısaca istenen belgeler şu şekildedir;
  • Başvuru/Beyan Formu
  • Maliye Vergi Levhası veya Maliye Yoklama fişi
  • Kira Sözleşmesi ( Aslı ve Fotokopisi)
  • İşyerine Ait Tapu Fotokopisi
  • Yapı Kullanma İzin Belgesi 
gibi belgeler ile belediyden ruhsat aldıktan sonra ticaret odasına başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca vergi dairesinden vergi beyannamesi de alınması gerekmektedir. Bu süreçte de genel olarak istenen belgeler şu şekildedir;
  • Vergi Levhası
  • Vesikalık Fotoğraf
  • Kira Kontratı/ Tapu
  • Nüfus Cüzdanı
  • İkametgah Adresi
Genel olarak bu belgeler istenmektedir. Yasal Süreçler de tamamlandıktan sonra Organizasyon firmanız ile çalışmalara başlayabilirsiniz. Bu süreçte merak edilen sorulardan bir tanesi ise, KOSGEB’den hibe alınıp alınmadığıdır. KOSGEB hibe ve desteklerinden yararlanabilmek için öncelikle “Girişim Sertifikası” eğitimi alınması gerekmektedir. Bu eğitim KOSGEB bünyesinde gerçekleşmektedir. Daha detaylı bilgi almak için KOSGEB sitesini ziyaret edebilirsiniz.  Eğitimi aldıktan sonra, iş faaliyet alanına göre destek için başvurabilirsiniz. Organizasyon şirketi kurma aşamasındaki bütün bu adımlardan sonra sizinle önemli olabilecek birkaç bir şey paylaşmak istiyoruz. Yazımızın devamında Organizasyon şirketi kurmak isteyen bir girişimcinin sahip olması gereken bir kaç temel özellikten bahsedeceğiz.
 

Organizasyon Firması Kurmak İsteyen Kişilerde Olması Gereken Özellikler

Organizasyon Firması kurmak isteyen bir girişimci iseniz aşağıda yer vericeğimiz bir kaç özelliğe sahip olmanız önemli olucaktır. Bu özelliklerden birkaçı şu şekildedir;
  • Planlama ve organizasyon yeteneği
  • Kriz yönetimi, Stres yönetimi ve Zaman yönetimi yapabilme
  • Yaratıcı Düşünce
gibi özellikler oldukça önemlidir. 
 
Son olarak ise maaliyetlerden bahsedicek olursak, sizin de tahmin edebileceğiniz gibi Organizasyon şirketi kurmak sermaye gerektirmektedir. Tam olarak şu kadar maaliyetli olur demek bu iş sektörlerinde zordur, elinizde belirli bir sermayeniz olduğu sürece sizlerde bu sektörde yerinizi alabilirsiniz.
 
 
 
 
İçindekiler

Paylaş:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir